Loading...
НАЈНОВИЈЕ ВИЈЕСТИ
НОВОСТИ

66. Међународни сајам књига у Београду

Објављено: 04.11.2023.

Шездесет шести Међународни београдски сајам књига, најрепрезентативнија књижевна манифестација у овом дијелу Европе, почео је са радом у суботу 21. октобра 2023. године. Под слоганом „Живеле књиге“, више од 400 домаћих и иностраних издавача, писци, посјетиоци и сви други поштоваоци књижевности и свих универзалних вредности књижевног стваралаштва, могли су да уживају у лијепој ријечи и бројним сајамским програмима све до недјеље 29. октобра.

Наша школа је је посјетила Сајам 26.10.2023. године (четвртак). На екскурзију је ишло 250 ученика у пратњи 22 професора школе (5 аутобуса). Полазак је био у 07.00 часова са паркинга школе. Пут је до Београда је протекао без проблема и на Сајам смо стигли у 10:30 часова.

Земља почасни гост ове године била је Република Француска. Почасни гост је био у прилици да на Сајму представи ауторе из своје земље, преводиоце, издаваче, дистрибутере, као и све оне који су на различите начине повезани са књигом.

Поред Француске, земље почасног госта, и издавача из Србије, на 66. Међународном београдском сајму књига учествовали су издавачи из Румуније, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине (Републике Српске), Италије, Грчке, Турске, Њемачке, Бјелорусије, Руске Федерације, Кине, Ирана и Египта.

 Ученици и професори су имали 3 сата за посјету Сајму, а послије је планиран обилазак знаменитости Београда и за традиционалну шетњу Кнез Михајловом улицом. Ученици су имали 4 сата слободног времена. У 18:00 смо кренули назад за Угљевик. Стигли смо у 21:00 часова.

Екскурзија је протекла без проблема, ученици су били веома дисциплиновани, што треба похвалити.