Loading...
НАЈНОВИЈЕ ВИЈЕСТИ
НОВОСТИ

"Млади за чист зрак"

Објављено: 24.12.2023.

Ученици наше школе кренули су са реализацијом кампање "Млади за чист зрак". Преко овог пројекта који финансира Уницеф, у сарадњи са Центром за екологију Тузла, добили смо мјерач квалитета зрака, који је инсталиран на згради средњошколског центра. Сваки грађанин може посјетити сајт  https://luftdaten.info/ или https://waqi.info/sr/  те у сваком тренутку провјерити какав је квалитет зрака у нашој средини. Учесници пројекта свакодневно раде на подизању свијести омладине о утицају штетних честица у атмосфери на здравље људи. Досад су одржали предавања у скоро свим ођељењима наше сколе, а у наставку кампање планирају допријети до што већег броја грађана општине Угљевик. Поред мјерача зрака, добили смо и ТВ који је постављен на ходнику школе и на коме се свакодневно приказују садржаји који говоре о проблему загађености.
"Овом кампањом желимо подићи свијест грађана, јер многи нису ни свјесни које посљедице загађеност ваздуха оствља на наше здравље. Загађен зрак годишње убије 9000 људи у БиХ, односно свакодневно умре 9 особа. Смартрамо да је ова чињеница и више него довољан разлог да се пробудимо и покушамо побољшати квалитет зрака. Ако погледамо сајт који приказује квалитет ваздуха, виђећемо да у скоро цијелој Европи преовладава зелена боја, што значи да је зрак чист. Међутим, на тој истој мапи Балкан је обојен у црвену и наранџасту боју, што је алармантно.

Зрак је опасан по живот, а ми тога нисмо ни свјесни!  Поручујемо свима да је вријеме да се освијестимо јер имамо право на чист ваздух! Ако већина Европе може имати чист ваздух, зашто не бисмо могли и ми? Позивамо вас да нам се придружите у борби за чист зрак, јер заједно можемо све!" поручују учесници пројекта.