Loading...
НАЈНОВИЈЕ ВИЈЕСТИ
НОВОСТИ

УСПЈЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЈЕКАТА УНДП-а И ОПШТИНЕ УГЉЕВИК

Објављено: 09.03.2024.

УСПЈЕШНА РЕАЛИЗАЦИЈА ЗАЈЕДНИЧКИХ ПРОЈЕКАТА УНДП-а И ОПШТИНЕ УГЉЕВИК:  Пројекти усмјерени на потребе младих

 

Презентација  пројеката под називом „Стицање знања из области машинске обраде метала“ и „Спортски парк“ одржана је данас у Центру за културу у Угљевику. Наведени пројекти реализовани су у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2, који је  финансирала Европска унија а спровео УНДП Босна и Херцеговина у сарадњи са Општином Угљевик.
Укупна вриједност пројеката је 30.000 КМ од чега је 70% средстава финансирано од стране Европске уније док је из буџета Општине издвојено 30% средстава.
Начелник општине Угљевик Василије Перић подсјетио је  да локална заједница има вишегодишњу изузетно успјешну сарадњу са УНДП-ом кроз коју су реализовани значајни пројекти.
„Уз помоћ УНДП-а смо реализовали један значајан пројекат који је везан за проблем који је изазвала  појава клизишта на подручју наше општине,  гђе смо урадили 16 стамбених објеката за породице које су биле угрожене. Тренутно реализујемо један веома значајан пројекат, то је уређење дивног језера, једне рекао бих туристичке дестинације у Мезграји. Вриједност овог пројекта је преко 350.000 КМ“-рекао је начелник Перић.

Говорећи о пројектима „Спортски парк“ и „Стицање знања из области машинске обраде метала“ Перић је истакао да се важност ових пројеката огледа прије свега у друштвеном ангажману младих људи, њиховом укључивању у пројекте значајне за друштвену заједницу, али и начину на који се могу сагледати и препознати потребе и жеље  младих људи. 
„Овај пројекат посебно је значајан јер су укључени млади људи. Посебно је важно да посветимо пажњу образовању и васпитању наше ђеце. Важно је да промијенимо неки стереотип који смо имали дуго времена а то је да су занати мање вриједни у односу на нека друга занимања.  Рекао бих да су за одређене послове, које се тичу активности везаних за ове пројекте, били  потребни интелигентни млади људи и они су свакако доказали да то јесу. Ови пројекти су  нам  посебно интересантни јер показују на који начин бисмо требали и убудуће сарађивати са младима и препознати њихове потребе, интересе, жеље“-додао је Перић.
Емир Башић службеник за младе пројекта“ РеЛОаД2“, каже да су пројекти  реализовани у оквиру подржаних омладинских иницијатива на подручју општине Угљевик. Два удружења „Цроссфит“ и „Коријени“ аплицирала су за наведене пројекте и  подржани су у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2.

„Жељели смо у оквиру наше омладинске компоненте подстакнемо младе на друштвени ангажман, да повећамо њихов волонтерски рад и наравно њихов ангажман у локалној заједници, што смо и урадили у партнерству са Општином Угљевик. Показало се да смо у протекла четири мјесеца, заједничким и холистичким приступом, осигурали да се млади додатно ангажују, да стекну нове вјештине и да осигурамо темељ за неки дугорочни ангажман младих људи“-рекао је Башић.
На ученике Средњошколског центра „Михаило Петровић Алас“, који су учествовали у реализацији пројеката, поносна је и директор ове установе проф. Весна Лакић, која каже да су кроз учешће у пројектима ученици показали да знају и могу, те да су успјешно повезали знање стечено кроз теоријску наставу са практичним радом.
„Наши ученици су кроз вишемјесечни пројекат УНДП БиХ и Општине повезали знања стечена кроз наставу са практичним радом. Они су показали своја знања стечена у школи, значи могли су да повежу теорију и праксу  што и јесте циљ образовања, да  оно што научимо у школи  можемо примјенити у реалном животу“-рекла је Лакићева.
Она се захвалила  УНДП-у и Општини Угљевик, као и свима који су подржали реализацију ових  пројекта у оквиру својих компетенција. 
Ученицима који су учествовали у реализацији пројекта и прошли обуку из машинске обраде метала уручени су сертификати о успјешно завршеној обуци.