Loading...
НАЈНОВИЈЕ ВИЈЕСТИ
НОВОСТИ

ВИШЕ ОД СЕКЦИЈЕ - Рецитаторско-драмска секција СШЦ ,,Михаило Петровић Алас

Објављено: 21.05.2024.

Сложеница васпитно-образовни процес значи да је рад професора и ученика усмјерен на свестрани и складан развој личности ученика, а то подразумијева да ће ученик касније моћи да се активно укључи у друштвени живот и допринесе цјелокупном друштву. Значење ове сложенице испуњено је и видљиво код рецитаторско-драмске секције коју води професорица српског језика и књижевности Валентина Гаврић. Ова секција окупља све ученике који воле српски језик и књижевност у СШЦ ,,Михаило Петровић Алас“.

„Посебност ове секције јесте у томе што скоро никада не дајем готове комаде. То би било најлакше. Али ми радимо на пјесмама које ћете једва наћи на интернету и драмским комадима које ја пишем и режирам, тако да са д‌јецом добијемо комплетан креативни процес“, рекла нам је професорица Гаврић.

Она истиче да се не слаже са данашњим флоскулама да су д‌јеца незаинтересована и да се губи битка са друштвеним мрежама.

„ Стварно стање на терену јесте да ова д‌јеца хоће да читају и истражују, стало им је до мишљења одраслих и лијепо реагују на похвалу и критику. Можда и важније од свега тога, јесте да ја прихватам њихову критику јер уважавам њихово мишљење. Ми на драмској секцији заједно растемо, како ја обликујем њих, тако они обликују мене. Потпуно сам предана раду са овом д‌јецом и мислим о њима ван секције. Ми честитамо једни другима празнике и сматрам да његујемо лијепе вриједности“, каже професорица Валентина.

Додала је да д‌јеца углавном долазе из руралних средина, те се ова секција по условима рада не може поредити са градским срединама. Каже да је њихов рад обиљежен разним препрекама које успјешно превазилазе заједничким рјешењима.

„Некада не моземо ни физички да се састанемо када радимо онлајн и сналазимо се на све начине. Ово говорим да бих истакла вољу д‌јеце и колико ми уживамо у цијелом процесу настанка комада и рецитаторских увјежбавања“, објашњава професорица.

Током интервјуа нису били присутни сви чланови секције. Интервју са учеником Зораном Гајићем сте већ могли да видите на нашем порталу, а свакако ћемо наставити да пратимо рад ове секције. Ускоро ћете моћи да видите интервју са Дејаном Јовичићем. Сва д‌јеца која похађају секцију су талентована и видљиво је повјерење и уиграност коју имају са професорицом Валентином. Јана Сандо нам је рекла колико је једна реченица професорице Валентине, да читање шири вокабулар, утицала на то да она почне да чита и бави се рецитовањем.

„ У књижевности ме је привукла поезија коју сам ја увијек одбацивала. Што сам се више бавила рецитовањем и глумом схватила сам да могу много самопоузданије да говорим. Похвале људи за рецитацију ми значе јер нисам мислила да ћу се икада бавити овим нити да имам дара“, каже Јана и додаје да јој је секција дала слободу изражавања и помогла да се ослободи треме од свакодневне комуникације.

Сви ученици драмске секције истичу да им је ова секција, поред устаљених добробити - ширења вокабулара и крититичког размишљања, донијела неки осјећај слободе, ослобађања од треме и досезање сопствених потенцијала и талената.

За крај, професорица Валентина је жељела да подсјети на ученике који су завршили средњу школу и сада су успјешни на факултетима. Рекла нам је да су Зорана Беновић, Мирјана Видовић и Борислав Станкић у Бањој Луци, а Његош Обрадовић је на школовању у Великој Британији на најстаријој и најпрестижнијој школи.

Драмска секција је препознатљив знак Угљевика. Учествују на свим Светосавским академијама, учествовали су на фестивалу средњошколских представа „Удахни културу“ и учествују на свим рецитаторским такмичењима. Ми бисмо вољели да сваком ученику посветимо по један интервју, јер они то заслужују. Надамо се да ћемо у будућности моћи да вам предочимо мали дио талената коју ова д‌јеца посједују.

Цијели интервју можете погледати на линку Више од секције